Vánoční cukroví 2díl

             1/                             2/                      3/                      4/                     5/               6/

1   Vanilkové rohlíčky bez vajec:

Vanilkové rohlíčky bez vajec:
300 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 250 g Stely, 110 g mletých ořechů, 1 vanilkový cukr, troška citronové kůry – vypracujeme těsto, tvarujeme rohlíčky, upečeme, obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým.

2/  Slepované rohlíčky:

Slepované rohlíčky:
420 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 280 g Stely, 140 g mletých ořechů, 1 vejce, 1 lžíce kakaa, citronová kůra – vypracujeme těsto, vtlačujeme do formiček a upečeme. Slepujeme máslovým krémem a konce máčíme v čokoládě
 

3/ Brněnské ořechové slepovánky:

 Brněnské ořechové slepovánky:
240 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 200 g Stely, 120 g mletých ořechů – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme tvary a upečeme. Vychladlé slepujeme povidlovou nádivkou a polijeme čokoládou. Utřeme 1 žloutek se 2 lžícemi moučkového cukru, 4 lžícemi švestkových povidel, 1 lžící rumu, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. (Já jsem nádivku dělala bez žloutku).

4/Kokosová roláda:

 Kokosová roláda:
150 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 vejce, 200 g mletých piškotů, 40 g kakaa – necháme rozehřát tuk (nesmí vařit), přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Necháme trochu zatuhnout, znovu prohněteme a na mikrotenu vyválíme plát (já jsem vyválela pláty dva, aby byly roládky malé). Potřeme pikantní marmeládou, zavineme jako roládu a obalíme v kokosu. Necháme ztuhnout a krájíme řezy.

5/ Višně v kakaovém krému:

  Višně v kakaovém krému:
165 g moučkového cukru, 250 g Omegy, 6 kakaových pudinků, 4 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 l mléka, 4 lžíce rumu. Z mléka, pudinků a cukru uvaříme pudink, do horkého vmícháme tuk, kakao a rum. Necháme vychladnout, promícháme a do papírových košíčků stříkáme trošku pudinku, dáme kompotovanou višni, zastříkneme pudinkem a ozdobíme oříškem. Tento recept jsem vyzkoušela, ale podruhé už bych pudink do papírových košíčků nestříkala. Doporučuji stříkat raději na linecké kolečko, nebo větší piškot.

 

 6/  Medové linecké cukroví:

  Medové linecké cukroví:
500 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 180 g másla, 4 žloutky, 120 g tekutého medu, citronová kůra – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme tvary, upečeme, slepujeme marmeládou.

         7/                        8/                         9/                       10/              11/                 12/

7/  Medové kokosové rohlíčky:

Medové kokosové rohlíčky:
350 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 100 g másla, 100 medu, 200 g kokosu, trocha mléka, 1/2 prášku do pečiva – vypracujeme těsto, vtlačujeme do formiček, upečeme, vyklopíme, pocukrujeme, pocákáme čokoládou.

8/ Máslové sušenky:

 Máslové sušenky:
375 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g másla, 1 žloutek, 3 lžíce rumu, kůra a šťáva z 1/2 citronu, 1 vanilkový cukr – vypracujeme těsto, necháme odpočinout v chladu. Vyválíme, vykrajujeme tvary a upečeme. Zdobíme různými polevami.
 

 

9/  Ovocné kuličky:

 Ovocné kuličky:
100 g mletých ořechů, 150 g drcených piškotů, 100 g čokolády na vaření, 2 lžíce meruňkové marmelády, 1 lžíce rumu – čokoládu necháme ve vodní lázni změknout, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hmotu. Pokud je řídká, zahustíme piškoty, pokud je tuhá, zředíme rumem. Tvarujeme kuličky, poléváme citronovou polevou (100 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy), zdobíme ořechy nebo mandlemi.

10/ Ořechové tyčinky s citronovou polevou:

 Ořechové tyčinky s citronovou polevou:
210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g Stely, 1 žloutek, 90 g mletých ořechů, špetka skořice, citronová kůra – vypracujeme těsto, necháme odpočinout v chladu. Rozválíme obdélník, nakrájíme stejně velké tyčinky a upečeme. Vychladlé polijeme  citronovou polevou, posypeme oříšky.

11/ Kakaová zrna s rumem:

 Kakaová zrna s rumem:
9 lžic mletého cukru, 9 lžic rozpuštěného másla, 9 lžic Solamylu, 30 g kakaa, 3 lžíce mleté kávy, 1 bílek, rum podle chuti – vypracujeme těsto, tvarujeme zrna, namáčíme v čokoládě.

 

12/ Ořechové oválky:

  Ořechové oválky:
300 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 260 g Stely, 140 g mletých ořechů – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky, upečeme. Slepujeme kávovým krémem, vrch poléváme kávovou polevou, zdobíme hříbky.

 

 

          13/                    14/                 15/             16/                    17/                  18/         19/

13/  Kokosové mašličky:

Kokosové mašličky:
200 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 120 g Stely, 2 žloutky, 100 g kokosu, 1 lžíce rumu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli a prášku do pečiva – vypracujeme těsto, vtlačujeme do formiček, upečeme a pocukrujeme.

14/ Nugátové kroužky:

Nugátové kroužky:
Z lineckého těsta vykrajujeme kolečka s vykrojeným středem. Upečeme. Na kolečko nastříkáme po obvodu nugetu, přiložíte druhé kolečko, také nastříkáme nugetu, přitiskneme sekané lískové oříšky, namáčíme do čokolády.
 
 

 15/ Ořechové rohlíčky s marmeládou:

Ořechové rohlíčky s marmeládou:
150 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 vejce, 100 g mletých ořechů, kůra z jednoho citronu – utřeme do pěny máslo s cukrem, přidáme vejce, citronovou kůru, mouku a ořechy. Je-li těsto příliš tuhé, přidáme žloutek. Na plech stříkáme trubičkou malé rohlíčky, upečeme, slepujeme marmeládou a pocukrujeme
 

 

16/ Ořechové rohlíčky s čokoládovým krémem:

 

Ořechové rohlíčky s čokoládovým krémem:
350 g hladké mouky, 230 g moučkového cukru, 250 g tuku, 1 vejce, 100 g mletých ořechů, trocha kakaa, citronová kůra – vypracujeme těsto, vtlačujeme do formiček, upečeme. Slepujeme čokoládovým krémem, konce máčíme v čokoládě.

 

17/ Medové pišingry:

Medové pišingry:
500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 80 g másla, 2 vejce, 3 lžíce medu, 1 lžíce kakaa, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička jedlé sody. Cukr, máslo, med, vejce, kakao, skořici necháme za stálého míchání metličkou přejít varem. Odstavíme a vlažné vlijeme do mouky se sodou. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme tvary a upečeme. Slepujeme kakaovým krémem.

   

 18/ Kolečka se srdíčkem 

Kolečka se srdíčkem = těsto na kokosové mašličky, vyválíme, vykrajujeme kolečka, slepujeme máslovým krémem, poléváme čokoládou.

19/ Kávové úlky:

Kávové úlky:
100 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 vejce, 250 g mletých piškotů, 100 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 6 lžic silné kávy, 2 lžíce rumu – vypracujeme těsto, plníme do formiček úlků, vyklepneme, necháme zaschnout, plníme kávovým krémem a přilepíme na kokosky ( z kokoskového těsta jsem udělala ploché placičky )  a také můžeme přilepit na linecké kolečko. Spodek jsem namočila do čokolády.

 

               20/                         21/              22/                        23/                                24/

  20/ Kokosové Ferrero Rocher:

Kokosové Ferrero Rocher:
Ve vodní lázni rozpustíme 250 g 100% tuku, přidáme 1 Salko, 80 g čokoládového pudinku, 2 lžíce kakaa, trochu rumu a trochu pomletých dortových oplatků. Necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.

21/  Slepované oválky:

Slepované oválky:
210 g hladké mouky, 70 g mletého cukru, 140 g másla, 40 g mletých ořechů, 20 g kakaa, trocha mleté skořice – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky (srdíčka) a upečeme. Slepujeme kakaovým krémem, vrch polijeme čokoládou a ozdobíme mandlí.

 

 22/ Mandlové mašličky s rumovým krémem:

Mandlové mašličky s rumovým krémem:
300 g hladké mouky, 140 g mletého cukru, 210 g másla, 2 žloutky, 100 g oloupaných mletých mandlí, citronová kůra. Vypracujeme těsto, plníme do formiček a upečeme. Slepujeme kakaovým krémem, konce máčíme v bílé čokoládě.

 

 23/ Medové kornoutky:

Medové kornoutky:
250 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 1 pol. lžíce mléka, 150 g medu, 2 žloutky, trocha sody. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka, upečeme a ihned po vytažení z trouby stáčíme pomocí kužele do kornoutků. Pečte jen pár kusů, abyste stihli stáčet, jinak velmui rychle ztvrdnou (po naplnění krémem změknou). Okraje máčíme do čokolády a strouhaných lískáčů. Plníme krémem: 1/4 l smetany na šlehání, 90 g krystalu, 1 van. cukr, 100 g pražených umletých lískáčů - svaříme, necháme vychladit a postupně vmícháme do vyšlehaného másla (350 g).

24/ Čertovy kuličky

Čertovy kuličky:
200 g krystalového cukru + 0,5 dl vody svaříme na sirup, přidáme 100 g nakrájených rozinek, a 150 g pomletých arašídů upražených na 1 lžíci másla. Chvíli povaříme.Vmícháme 100 g 100% tuku. Já jsem to všechno ještě rozmixovala. Necháme vychladnout a tvarujeme kuličky, které obalujeme v mletém cukru. (jsou dost sladké a těsto je mírně drobivé, ale jde to!)

 

 

           25/                          26/                                27/                              28/

25/ Čokoládové trojhránky:

Čokoládové trojhránky:
300 g hladké mouky, na špičku nože prášek do pečiva, 150 g tuku, 150 g mletého cukru, 3 žloutky, 120 g strouhané čokolády, trocha skořice a citronové kůry. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme trojhránky, upečeme, namáčíme do čokolády, zdobíme 1/2 mandle.

 26/ Rumba koule:

Rumba koule:
2 vejce, 100 g mletého cukru, 250 g 100% tuku, 2 vanilkové cukry, 50 g kakaa, 1 lžíce rumu, 150 g mletých piškotů. Vejce utřeme s cukrem, za stálého míchání přiléváme rozpuštěný vlažný tuk a ostatní suroviny. Necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.

 27/ Hradecké kostky:

Hradecké kostky:
300 g polohrubé mouky, 100 g mletého cukru, 200 g másla, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 1 vejce, 1 lžička citronové kůry. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme čtverečky, dáme na plech a polovinu čtverečků potřeme kondenzovaným mlékem Tatra a posypeme jemně nasekanými mandlemi. Upečeme. Slepujeme kakaovým krémem.

 28/  Kakaové oválky s kokosovým krémem:

 Kakaové oválky s kokosovým krémem:
200 g hladké mouky, 15 g kakaa, 80 g mletého cukru, 1 žloutek, 180 g tuku, 1/4 vanilkového cukru. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky, upečeme. Vrch polijeme čokoládou a posypeme kokosem, slepujeme kokosovým krémem.

 

 

               29/                                30/                 31/                    32/                           33/        

 

 29/ Vánoční pistáciové stromečky

 

Vánoční pistáciové stromečky = recept na pistáciové lístky (níže).

                                                                         (recept č. 46)

 30/ Důlkové koláčky:

Důlkové koláčky:
140 g tuku, 140 g sádla, 140 g ml. cukru, 2 žloutky, 2 vejce, 420 g hl. mouky, 2 van. cukry, kakao – vypracujeme těsto, tvoříme kuličky, doprostřed uděláme důlek, vložíme trochu marmelády a půlku ořechu. Upečeme.

31/  Kokosové kuličky s mandlí 

Kokosové kuličky s mandlí:
200 g hladké mouky, 150 g mletého cukru, 200 g tuku Stela, 200 g kokosu, 1 vejce, 3 lžíce rumu – vypracujeme těsto, tvarujeme kuličky, dovnitř každé zabalíme oloupanou mandli. Dáme na plech, potřeme vejcem a upečeme.

 

 32/ Kočičí jazýčky 

Kočičí jazýčky:
400 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 300 g tuku Stela, 30 g kakaa – vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat jazýčky a upéct. Plnit krémem, polít čokoládou.
Krém: 1 šlehačka, 250 g moučkového cukru, 2 žloutky, 50 g kakaa – svařit, vychladit. Utřít 250 g másla a 150 g rozpuštěného vychladlého 100% tuku, vmíchat šlehačku.

33/  Punčové koule:

.

Punčové koule:
Ve vodní lázni necháme změknout 50 g čokolády na vaření a 250 g másla, přidáme 100 g moučkového cukru, 2 balíčky drcených piškotů (celkem 240 g), 100 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 1 dl rumu, 0,5 dl ovocného sirupu a 1 vanilkový cukr. Necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.

 

    34/            35/           36/              37/           38/           39/

34 Čokoládové špičky

Čokoládové špičky:
2 balíčky mletých dětských piškotů, 100 g strouhaných ořechů, 100 g sušeného mléka, 50 g čokolády, 80 g moučkového cukru, 3 dl vody, 2 lžíce rumu. Ve vodě rozmícháme cukr, mléko, rum a zahříváme ve vodní lázni, přidáme nastrouhanou čokoládu. Promícháme, přidáme ořechy a piškotovou strouhanku. Směs naplníme do sáčku s trubičkou a na kulaté dětské piškoty stříkáme špičky. Necháme ztuhnout a přeléváme čokoládovou polevou. Špičky můžeme zdobit podle fantazie (kandované ovoce, kousek ořechu, špetka kokosu, barevný máček apod).

35 Rizinkové broky

 

Rozinkové broky:
100 g krupicového cukru, 30 g másla, 100 g mletých ořechů, 150 g rozinek (den předem namočených v 1 dl rumu), 20 g kakaa. Vypracujeme těsto, z kousků tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu nebo strouhané čokoládě.

36/ Medové trubičky 

Medové trubičky:
300 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 žloutek, 70 g medu, 1/2 lžičky jedlé sody (můžeme přidat kousíček Stely). Vypracujeme těsto, vyválíme na tenký plát, vykrajujeme čtverečky, které natáčíme na kovové trubičky. Upečené, ještě teplé sundáme a vychladlé plníme krémem. Ve 2,5 dl mléka uvaříme 1 vanilkový pudink. Utřeme 200 g másla s 100 g moučkového cukru, 1 žloutkem a postupně vmícháme pudink. Konce trubiček namáčíme v čokoládě. Já jsem nejprve namočila konce v čokoládě a trubičky naplnila máslovým krémem, do kterého jsem vmíchla opražené, pomleté lískové ořechy.

 

Kávová kolečka:
250 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 žloutek, 50 g mletých ořechů, trocha kávového odvaru – 3 lžičky (1-2 lžičky mleté kávy přelijeme trochou vařící vody, necháme odstát, studený přelijeme přes plátýnko). Utřeme máslo s cukrem a žloutkem, přidáme ořechy, mouku, kávu. Vypracujeme těsto, necháme v chladu hodinu odležet. Vyválíme mezi 2 máslovými papíry, vykrajujeme kolečka a na plechu vyloženém pečicím papírem upečeme. Vychladlá slepujeme máslovým krémem ochuceným kávou, polijeme čokoládovou (kávovou) polevou a zdobíme půlkou lískového oříšku.

 38/ Ořechové rohlíčky s karamelovým krémem 

Ořechové rohlíčky s karamelovým krémem:
250 g moučkového cukru, 1 vejce, 3 bílky, 200 g mletých ořechů, 50 g jemně proseté strouhanky. Cukr promícháme se strouhankou, ořechy, zapracujeme žloutek a lehce vmícháme sníh z bílků. Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme rohlíčky a v mírně vyhřáté troubě upečeme. Na rohlíčky dáme karamelový krém. Vaříme ve vodě 2 hodiny plechovku slazeného kondenzovaného mléka, po vychladnutí vyšleháme s 250 g másla. Necháme ztuhnout v chladu, máčíme v čokoládové polevě.

 

 39/ Čokoládové tyčinky 

Čokoládové tyčinky:
210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g mletého cukru, 40 g mletých ořechů, 140 g tuku, skořice, citronová kůra, vanilka – vypracujeme těsto, upečeme ve formičkách, slepujeme máslovým krémem, konce máčíme v čokoládě a v kokosu.

 

       40/               41/             42/                43/              44/

 40/ Čajové

Čajové:
500 g tuku, 2 vejce, 200 g ml. cukru – vyšleháme a vmícháme 600 g hladké mouky a 1 vanilkový cukr. Dáme do pytlíku a na plech s papírem stříkáme malé věnečky. Upečeme, slepujeme marmeládou a z jedné strany máčíme do čokolády. Rada: stříkejte velmi malé věnečky, protože těsto se trošku „rozjede“. Těsto má být tuhé, takže ho víc neřeďte.
 

 41/ Valašský měsíček 

Valašský měsíček:
210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g tuku, 20 g kakaa, 40 g oloupaných mletých mandlí  – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme
měsíčky a upečeme. Potřeme marmeládou, přiklopíme měsíčkem z nepečeného těsta a potřeme rumovou nebo čokoládovou polevou.
Nepečené těsto: 150 g moučkového cukru, 50 g sušeného mléka, 60 g másla, 100 g mletých oloupaných mandlí, 40-70 g piškotových drobečků, 1 lžíce citronové šťávy, trocha rumu. Doporučuji nepečeného těsta udělat o půl dávky více, jinak vám na upečené měsíčky nevyjde. Pokud vám zůstane tohoto nepečeného těsta, tak u něj můžete udělat kuličky a obalit je v opražených a pomletých lískových oříšcích.

 

42/ Trojbarevné košíčky

Trojbarevné košíčky:
Do papírových košíčků dáváme po jedné lžičce tmavé čokolády, necháme dobře zatuhnout, ozdobně nastříkáme karamelový krém a bílou čokoládu nalijeme kolem kopečku krému. Necháme v chladu ztuhnout. Tmavá čokoláda: Ve vodní lázni rozpustíme 250 g tuku Omega, prosejeme a vmícháme 300 g moučkového cukru, 1 lžíci Solamylu, 100 g kakaa (nebo rozpustíme čokoládu na vaření a přidáme kousek 100% tuku). Karamelový krém: 1 slazené kondenzované mléko, 250 g másla, trocha rumu. Den předem vaříme 2 hodiny kondenzované mléko, postupně zašleháme máslo a dochutíme rumem. Bílá čokoláda: Ve vodní lázni rozpustíme 250 g tuku Omega, prosejeme a vmícháme 200 g moučkového cukru, 100 g sušeného polotučného mléka, 2 lžíce Solamylu (nebo rozpustíme bílou čokoládu Orion a přidáme kousek 100 % tuku).

 

 43/ Mandlové ,,Tofifé'' 

Mandlové „Tofifé“:
Svaříme dohusta 1,5 dl smetany, 100 g krupicového cukru, 30 g másla, 1 lžičku medu. Přidáme 100 g loupaných mandlí. Lžičkou vykrajujeme malé kousky, klademe je na alobal, zalijeme mléčnou čokoládou a necháme v chladu ztuhnout. Já jsem to dávala vše rovnou do košíčku.

 

 44/ Mužská věrnost

Mužská věrnost:
280 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 240 g ztuženého tuku, 4 lžíce kakaa. Do mouky smíchané s cukrem a kakaem nastrouháme tuk. Vypracujeme těsto a přes nástavec na masovém strojku vytlačujeme kousky těsta, tvarujeme do věnečků a na suchém plechu upečeme. Vychladlé zdobíme bílou polevou. Dozdobila jsem kandovanou pomerančovou kůrou. Těsto se trochu rozjede.

 

       45/            46/       47/          48/           49/             50/

 45/ Sandokanovy oči

Sandokanovy oči:
Kokosová hmota: 4 lžíce sušeného mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 5 lžic kokosové moučky, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme. Ořechová hmota: 100 g strouhaných ořechů, 50 g moučkového cukru, 50 g másla, rum podle chuti. Vše smícháme, ochutíme rumem podle hustoty. Čokoláda: 5 lžic kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinku, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme. Do otvoru ve vajíčkovém platu z umělé hmoty (nebo do obalu od Kinder vajec) vložíme na dno lentilku, dáme trochu kokosové hmoty, kousek ořechové hmoty a zalijeme čokoládou. Celkem vyplníme půl důlku.

 

46/ Pistáciové lístky  

Pistáciové lístky:
Recept najdete o kousek níže. (č. 57) Dříve jsem je polévala bílou čokoládou, nyní jsem objevila elastickou pistáciovou polevu a musím říct, že je výborná. Lístky jsem posypala sekanými pistáciemi. Koupíte je např. v Tescu. Jsou loupané a nesolené – krásně zelené.

47/  Kuličky z nepečené nádivky

Kuličky z nepečené nádivky:
Zůstaly mi linecká kolečka a nádivka do košíčků (recept je níže u košíčků). Z nádivky jsem udělala kuličky, přilepila jsem je marmeládou na kolečka, namáčela v bílé čokoládě a ozdobila.

 48 Perníkové kuličky

Perníkové kuličky:
Recept najdete níže.

 

 49/ Marcipánové mušličky 

Marcipánové mušličky:
300 g sušeného mléka, 250 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 bílky, 80 g kokosové moučky, 1-2 lžíce citronové šťávy. Zpracujeme těsto, vtlačíme do formiček mušliček vysypaných cukrem. Vyklopíme a necháme do druhého dne zaschnout. Spojujeme máslovým krémem vždy dvě k sobě a necháme trochu pootevřené. Do krému vložíme marcipánovou růžičku nebo 2 cukrářské perličky.

 

 50/ Skořicové dortíčky

 Skořicové dortíčky:
210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g tuku, 40 g mletých ořechů, 1 lžička mleté skořice, trocha strouhané citronové kůry, 1 vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, necháme v chladničce odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme kolečka nebo oválky a upečeme. Polovinu koleček potřeme čokoládovou polevou a přilepíme 1/2 oloupané mandle. Kolečka slepujeme oříškovou nádivkou. Utřeme 80 g krupicového cukru se 2 žloutky, 1 vanilkovým cukrem po pěny. Přidáme 100 g mletých ořechů, 1 lžičku kyselé zavařeniny a 1/2 lžíce rumu

       51/                       52/                    53/                     54/                         55/

 51/ Dortíčky

Dortíčky:
150 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 60 g Solamylu, 150g másla, 1 žloutek, 20 g kakaa – vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat, upéct. Slepujeme máslovým krémem, poléváme čokoládou, ozdobíme. 
 

52/ Kolečka ,, Tatranky''   

Kolečka „Tatranky“:
Na upečená linecká kolečka přilepíme marmeládou kuličku z nepečeného těsta. Jemně nakrájíme 3 Tatranky (Horalky), promícháme s moučkovým cukrem, mletými ořechy, rumem a spojíme rozpuštěným ztuženým tukem (Iva, Lukana, Omega). Množství surovin si určíme podle chuti.

 

53/ Karamelová kolečka s krokantem 

Karamelová kolečka s krokantem:
Linecká kolečka, karamelový krém z vařeného Salka, polité čokoládou, zdobené ořechovým krokantem.

 54/ Arašídy 

Arašídy:
Recept č. 56 je níže.

 55/ Medová kolečka s kokosem 

Medová kolečka s kokosem:   
160 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 120 g másla, 1 žloutek, 1 lžíce medu, 60 g strouhaného kokosu. Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečeme na vymazaném plechu a vychladlá slepujeme kokosovou náplní. Utřeme 80 g másla se 6 lžícemi moučkového cukru, 1 lžící medu, 2 lžícemi rumu, 120 g kokosové moučky. Místo kolečka jsem použila kytku. Je-li těsto příliš tuhé, přidejte kousek másla.

 

         56/                       57/                            58/                                         59/

56/  Arašídy

Arašídy:
200 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 150 g tuku, 1 vejce, 2 lžíce Solamylu. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme, klademe na plech, potíráme rozšlehaným bílkem a sypeme drtí arašídů a kryst. cukru. Upečené slepujeme arašídovým krémem: Utřeme 100 g másla s 50 g moučkového cukru a vmícháme 100 g mletých arašídů. Povrch jsem postříkala bílou čokoládou obarvenou na růžovo.

 57/Pistáciové lístky

Pistáciové lístky:
325 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 3 vanilkové cukry, špetka soli, kůra ze dvou citronů, 2 žloutky, 200g tuku. Vypracujeme těsto, vykrajujeme lístky (trochu vyšší, neslepují se). Upečeme, polijeme bílou čokoládou (rozpustím ve vodní lázni bílou čokoládu s kouskem 100% tuku a metličkou vyšlehám) a sypeme sekanými pistáciemi a zeleným kokosem.

 

 58/ Košíčky s karamelem  

Košíčky s karamelem:
250 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 110 g tuku, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, plníme do formiček a upečeme. Plníme karamelovým krémem, zdobíme strouhanou čokoládou a lískovým oříškem. Karamelový krém: vaříme jednu plechovku Salka 2 hodiny a necháme do druhého dne vychladit. Vyšleháme 250 g másla, přidáme Salko a podle chuti rum.

 59/ Pudinkové tyčinky

Pudinkové – recept viz. Pudinkové tyčinky (níže) č,60 

 

         60/                             61/                           62/                        63/                      64/       

 60/ Pudinkové tyčinky

Pudinkové tyčinky:
650 g hladké mouky, 5 jahodových pudinků, 500 g tuku, 250 g moučkového cukru, troška prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout, přes nástavec v masovém strojku tvoříme pásky, které rádýlkem nakrájíme na stejné tyčinky. Upečeme, slepujeme marmeládou a konce máčíme v čokoládě.

 61/Šohajky  

Šohajky:
250 g 100% tuku rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme 100 g kokosu a 350 g moučkového cukru. Dáváme trošku do papírových košíčků, naplníme náplní  – 150 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru, 1 dl rumu, 50 g krájených rozinek – zalijeme opět bílou hmotou, ozdobíme ořechem a necháme ztuhnout.

62/  Arašídové věnečky

Arašídové věnečky:
70 g nesolených arašídů, 175 g másla, 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, špetku soli, 1 žloutek – vypracujeme těsto, v masovém strojku tvoříme kroužky, upečeme, pocákáme čokoládovou polevou a pocukrujeme. Je-li těsto příliš tuhé, přidejte kousek másla.

 

 63/ Octová kolečka 

Octová kolečka:
250 g hladké mouky, 210 g tuku, 1 lžíce octu, 2 lžíce mléka, 2 žloutky – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka s vnitřkem, upečeme, plníme máslovým krémem, polijeme čokoládou.

 

 64/ Kávové oválky  

Kávové oválky:
200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 140 g tuku, 1,5 žloutku – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky nebo kolečka, upečeme, slepujeme kávovým krémem, potřeme čokol. polevou a zdobíme ořechem nebo mandlí. Krém: utřeme 100 g másla, přidáme vychlazené ve vodní lázni vyšlehané 1 vejce a 100 g moučkového cukru a trochu studené silné kávy. Já jsem použila bílou čokoládu a posypala kávou.

 

     65/                         66/                         67/                     68/              69/             70/

 65/ Košíčky Izidor 

Košíčky Izidor:
210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g moučkového cukru, 40 g mletých ořechů, 140 g tuku, skořice, citronová kůra, vanilka – vypracovat těsto, plnit maličké formičky, upéct, plnit náplní z rybízové marmelády, 300 g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkového cukru a rumu. Nastříkat kakaový krém a máčet v čokoládě. 
 

66/ Nafukovací bábovičky

Nafukovací bábovičky:
250 g kokosu, 250 g moučkového cukru, ½ tuku, špetka prášku do pečiva – vypracujeme těsto, plníme do formiček a pomalu upečeme. Slepujeme máslovým krémem s lineckým kolečkem, zdobíme a mírně pocukrujeme.

 

 67/ Babiččiny kolečka 

Babiččiny kolečka:
300 g hladké mouky, 200 g tuku, 120 g mletých ořechů, 120 g mletého cukru, trocha šťávy a kůry z citronu, 1 žloutek – vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat kolečka, upéct, slepovat k sobě máslovým krémem, vrch polít čokoládou, ozdobit vlašským ořechem.

 68/ Laskonky 

Laskonky:
350 g krystalu, 170 g bílků, 100 g mletého cukru, 200 g kokosu. 150 g krystalu svařit na nit. Bílky ušlehat s krystalem, přidat cukr, zlehka vmíchat mletý cukr a kokos. Krém kávový, ořechový, máslový.

 69/ Mandlové trubičky

Mandlové trubičky:
150 g sušeného mléka, 150 g mletého cukru, 1 lžička medu, 1 vejce, 1 žloutek, mandle nebo mandlová tresť – vypracovat těsto, tence vyválet, nakrájet obdélníčky a otočit kolem malé trubičky. Nechat zaschnout, sundat, plnit nugátovým nebo kávovým krémem.

70/ Pařížské rohlíčky  

Pařížské rohlíčky:
3 bílky a 120 g cukru krupice šleháme v páře. Pak opatrně vmícháme 150 g mletých ořechů a 1 lžíci polohrubé mouky. Sáčkem stříkáme na plech rohlíčky, pečeme při 110 °C. Nastříkáme krém a máčíme do čokolády. Krém: 3 žloutky šleháme nad párou se 100 g moučkového cukru a 50 g čokolády na vaření. Po vychladnutí vmícháme do 125 g másla, můžeme přidat rum.